Hat pontot szerzett első két Extraligás meccsén a Fatum-Nyíregyháza, ám hiba lenne ebből a két mérkőzésből messzemenő következtetéseket levonni.

⚾1. Bekezdett az UTE, mint a márciusi kupaelődöntőben, megint null-kettőről álltak fel a lányok. Na jó, micsoda különbség, a döntőért akkor kettős szetthátrányból kellett fordítani, most mindössze a bajnoki első pontjaival lépett meg a vendég. Krasteva volt hiperaktív a kezdeti percekben, később is a lila-fehérek (vagy inkább fehér-lilák) legjobbjának bizonyult. A bolgárok közül aztán mégsem ő, hanem bizonyos Ralitsa Vasileva emelkedett ki sokoldalúságával, eredményességével, ám az ő mutatványai már nem lila-fehér örömöt keltettek, mint a Milka csoki…

⚾2. Azonban van nekünk egy Nika Radosovánk, aki elhappolta Rali elől az MVP-t. Megosztva nem szokás odaítélni, bár ez utóbbi megoldás sem lett volna igazságtalan. Nika 17 támadásából 11-et pontra váltott, bejátszásaiból mintha zsinóron húzták volna a feladó kezébe a labdát. Az ő vagy éppen Rali hatos helyes nekirugaszkodásaiból is egyre többször vagyunk eredményesek.

⚾3. Kevés tökéletesen végigjátszott figura egyikeként Rali ötös helyes keresztütése zárta le a szoros első játszmát. Védekezésben megbízható volt, támadásainak fele része pontot eredményezett, ha a blokkra rászúrja erőből, az vagy az ellenkező térfélen, vagy az oldalvonalon kívülre landol. Négy ászával is kiemelkedett a mezőnyből.

⚾4. Az Újpest a nyári Európa-bajnokságon is foglalkoztatott magyar válogatottjain (Bagyinka Fanni, Gyimes Zsófi) kívül három bolgár utánpótlás-válogatott játékossal kezdett. Petőváry Panni, a kupaelődöntőn ellenünk brillírozó átló hiányzott a rutinos játékosok közül. Ez a megkülönböztetés a jelenlegi újpesti keretből a 22 év fölöttieknek már hezitálás nélkül adható.

⚾5. Az első játszmában még tartotta a lépést a fiatal UTE, a villámstarton kívül vezettek újra 1-2 egységgel a játszma derekán is. Aztán a végjátékban nem tudták már tartani a saját maguk által diktált iramot. A Nyíregyháza magasabb sebességi fokozatra kapcsolt, koncentrációban előrébb lépett a kezdeti negyedórához képest. Az nevet igazán aki utoljára nevet – a bajnok akkor tett a legtöbbet a játszma megnyeréséért, amikor már nem lehetett utolérni. Két játszmalabdányi késleltetés is belefért.

⚾6. Pintér Andi harcosságban példát mutatott a többieknek, felmutatta a hálónál a STOP táblát, a nyitóhelyről is jelentkezett egy bombaerőssel és egy ászértékűvel. Ha támadásra kevés lehetősége nyílt is, sáncban szembetűnően magabiztos volt. 

⚾7. Centertársa, Hanna ritkán lép elő főszereplővé, ám a zárszó az övé lett a második játszmában. Nyitásoknál biztos kézben volt nála a gömb. Nehéz örökséget vett át Neira Ortiztól. Az akcióinak hatékonyságán még van mit javítani – bár a Puerto Rico-i “kivégzőosztaggal” hiba lenne bárkit összehasonlítani, annyira más szerepet játszott mind az első soros védekezésben, mind a rövid feladások értékesítésében.

⚾8. Németh Szabolcs titkos fegyvere a játszmák végén: Vajda Beáta. Utoljára Olena Lymareva nyitásai előtt érzett az ember vérszagot ennyire, mint a négyszeres román- és 2020-ban magyar bajnok strandkirálynőnél.

Ha nagy nehezen összekaparják utána a labdát, épkézláb támadást már ritkán építenek belőle. Mindegy neki, hogy homok, parketta, vagy linóleum, a kettő a kettő elleni csatákban edződött Bea a mezőnyözésével is nagy hasznára lehet még a csapatnak.

⚾9. Hamar felőröltük az Újpest ellenállását, ami a cserejátékosok szerepvállalása szempontjából örömteli dolog, másfelől nézve kicsit meghosszabbította a mai meccsel is az edzőmeccsek időszakát a csapat. Beán kívül a fiatal horvát átló, Glavinic is ponterősen, mezőnyben jól teljesítve szállt be a meccsbe. A lassan egy éve a felnőtt kerettel dolgozó Bogár Dorina is belekóstolt egy Extraligás meccsbe, legalább egy nyitás plusz egy mentés erejéig.

⚾10. A befejező szett újpesti szempontból demoralizálóan indult (1-8), aztán a kétharmadnyi kezdőjét lecserélő Fatummal szemben Gyimes centerakcióinak, Krasteva néhány újabb villanásának, Szabó Lili ütéseinek köszönhetően kozmetikázott a pontarányon Horváth András csapata. A Kaposvár idegenbeli legyőzése után valódi ellenállásba nem ütköztünk az otthoni bemutatkozás alkalmával sem. A soron következő két rangadó után okosabbak leszünk, milyen kvalitást képvisel a Fatum. A tényleges erőpróbák a MEVZA-ligában szárnyait bontogató Vasas és a posztra remekül erősítő Békéscsaba ellen következnek majd.

HAJRÁ NYÍREGYHÁZA