Az eddigi sikeres bajnoki- és kupaszereplés összetevői.

Az alapszakasz során, ahogyan arra sajnos számítani lehetett, többé-kevésbé mindegyik résztvevő háza táján felforgatta a sorokat a járványhelyzet, így fordulhatott elő, hogy több riválisunkkal már a második kör összecsapásait vívtuk, miközben volt olyan ellenfél, amellyel még egyáltalán nem találkoztunk. Ez a sportéletben bárhol a világon elkerülhetetlen jelenleg, és relatíve sikerült is a csapatoknak komolyabb fennakadás nélkül abszolválni a helyzetet, Európában ugyanis létezik olyan ország, ahol nemhogy halasztásokra került volna sor, hanem maga a bajnokság sem folytatódhatott. Erről például a januárban csatlakozó, tavaly még Békéscsabán légióskodó horvát válogatott kiválóság, Karla Klaric tudna mesélni, aki Görögországban az Olympiakosznál nem tudta folytatni emiatt a megkezdett munkát.

A bajnoság első szakaszának kiírásait – ha nem is tükörsimán – február elejére sikerült lezárni, az eredményeket mindannyian ismerjük, a továbbiakban címszavakban annak megvilágítására teszek kísérletet, milyen tényezők játszhattak szerepet a bizonyára minden várakozást felülmúló teljesítményben.

ALÁZAT  Németh Szabi stábja jól érzékelhetően elültette ebben a társaságban annak a gondolatát, hogy a nagy győzelmek nem elsősorban a pengés megoldásokban gyökereznek, és azóta is folyamatosan öntözi ezt az ültetvényt. Én már rég láttam a csapatot ekkora odaadással küzdeni, és itt most nem a látványos fordításokra gondolok. Ahogyan a játékosok a Vasas elleni októberi meccs utolsó szettjében, már lényegében nyert helyzetben is, négykézláb csúsztak-másztak egyszerre ketten-hárman egy általam már elveszettnek hitt labdákért, és tették ezt a későbbiekben is, az nem ígér sok jót az ellenfelekre nézve. Az egy dolog, hogy a Tóth Sisters Co. testi épségüket nem kímélve repülnek a labdákért (és nem is nagyon engedik őket landolni), de rajtuk kívül minden játékos óriási odaadással veti bele magát a védekezésbe.

ÁTLAGON FELÜLI TELJESÍTMÉNYEK   A nyáron alaposan kicserélődött, bajnoki- és kupacímvédő Vasas elleni két meccsen látható volt, milyen az, amikor néhány húzóember kimagasló teljesítményén áll vagy bukik egy csapat sikere. Amikor pedig már a világklasszis Gamma-Popovic is elfáradt, alaposan kinyílt a javunkra az olló. Nálunk szerencsére most ilyen problémák nincsenek, hogy túl nagy teher nyomná egyik vagy másik játékosunk vállát. Mindjárt a Kaposvár elleni nyitányon a bravúrosan indító Nika mellett a többiek is átlagot meghaladóan produkáltak a posztjaikon.

A pontszerzésből egységesen kiveszik a részüket a játékosok és rendszeresen 4-5 emberünk iratkozik fel kétszámjegyűre, és ami még ennél is fontosabb, nagyon jó százalékkal értékesítik a feladásokat. Szinkronban voltak a kimagasló egyéni teljesítmények az úgynevezett “nagy” meccseken, nem adták könnyen egymásnak a mérkőzés legjobbja címet és sokszor nehéz is lett volna bárkit is kiemelni, minden csapatrészben akadt vezéregyéniség.

A rangadó az rangadó, még ha edzőnk elvből vissza is utasítja a különbségtételt tétmeccsek között. Hozzáállásban én magam is nagyobb kihívásnak tartom felpörögni egy papíron “kiscsapat” elleni mérkőzésre, ami különösen az MTK elleni meccseken hagyott ősszel maga után némi hiányérzetet, Pesten hangot is adott Szabi csalódottságának a küzdőszellemet illetően.

BEILLESZKEDÉS   Már a hazai rendezési négyes tornán is imponálóan szervezett csapat benyomását keltette a Fatum. Az új igazolások közül Sina kivételével mindenkire kezdőként számított Németh Szabi, amikor már tétre ment a biznisz a “csonka” bajnokság táblázatát az élen záró, nyáron tovább erősödő Kaposvár ellen. Az első játszma pontatlanságai csak átmenetinek bizonyultak, onnantól kezdve olajozottan működött a gépezet. Najdic játékkapcsolata a szélsőütőkkel és Neirával már több hónapos összeszokottságot idézett, Nika klasszis produkciót mutatott mindjárt az első tétmeccsén, Neira elképesztően domináns volt a Kaposvár első sorával szemben, Zsófi sietett jelezni, ha netán néhányan elfelejtették volna, mire volt képes az a bal kéz a BSE/Vasas korszakban, 10 év légióskodás után legfeljebb csak a labda lesz leszálló ágban a talajra, a pályafutása még semmiképpen.

BIZALOM   Nálam ez kétféle értelemben volt említésre méltó tényező: definiálható az edző és játékosok közötti munkakapcsolat fényében, illetve értelmezhető a csapatjáték motorja és a befejező emberek viszonylatában.

Németh Szabi és tanítványai közötti harmóniáról már szóltam, ehhez annyit fűznék még hozzá: nálam a sikeres edző kategóriája ott kezdődik, akinek a keze alatt a játékosok saját egyéni képességeiek és játéktudásuk maximumának határán mozognak és ezt rendszeresen és visszatérően viszontlátjuk a pályán.

A lányok nemcsak próbálják megérteni és vakon követni az edzői utasításokat, hanem pontosan átlátják, azok miként vezetnek sikerre, ami alapvetően segít az elfogadásban és kivitelezésben.

Óriási dolognak tartom mindemellett, amikor egy feladó megbízik az ütőiben, és Najdic akkor sem veszít türelméből, amikor kiszemeltje előzőleg blokkot kapott vagy irányt tévesztett. Gyakran láthattuk, ahogyan a befejező embereket kérdés nélkül tömte labdával és bíztatta őket igazi vezérként akkor is, ha kifogtak egy-egy gyengébb periódust vagy az ellenfél felvette őket védekezésben, nehogy elmenjen az önbizalma valamelyik bombázónak.