Ez volt az alapszakasz – Játékosaink 3. rész

12  Nikola Radosová

Német kupagyőzelemmel a zsebében hagyta ott két év után a női Bundesligát a szlovák válogatott klasszis, a Dresdner SC-n kívül Ausztriában, Lengyelországban és Romániában is volt előzőleg klubcsapata. Nem ő az egyedüli, akinek múlt nyáron a Európa top három bajnoksága közé törekvő német élvonal után vonzó célpontnak ígérkezett a magyar Extraliga, ezt mindenképpen a pozitívumok közé sorolnám, a hazai röplabda fejlődési irányvonalának egyik fokmérőjeként.

A Kaposvár elleni nyitómérkőzés hőse félelmetes hatékonyságú támadópotenciállal megáldott játékos, tipikusan az a spíler, aki a lehetőségeit kíméletlen profizmussal értékesíti, mindamellett, hogy a technikai képzettsége a mezőny fölé emeli. A jobbkezes ütőnek nincs szüksége három feladásra ahhoz, hogy garantáltan pontot szerezzen, ha egyet el is hibázna, biztosak lehetünk benne, hogy a másodikat le fogja csapni. Épp azért tudtunk jól kijönni a bemutatkozó tétmeccsen a somogyiak ellen a pontatlanságokkal teli első szett után a fontos időszakokból, mert a csapatban megtalálhatóak olyan játékosok, akik képesek megőrizni a higgadtságukat és a szettek végén is jó döntéseket hozni, közülük is Nika egy fokozattal mindenkinél magasabbra kapcsolt. Formáját a Vasas edzőcsarnokába is átmentette. Bár soha nem egy ember nyer csatát, hangsúlyozandó, minden csapatrészben átlag feletti egyéni teljesítmények eredményezték a ragyogó bajnoki rajtot.

Ősszel nem sok mérkőzésen kapott pihenőt Németh Szabolcstól a kiváló négyesütő, emlékeim szerint az UTE-fiatalok és a DVTK ellen játszott helyette Sina Fuchs, a Balatonfüred ünnepek előtti látogatásakor a meccs második felére állt be, a többi játéknapon néhány perc jutott neki meccs közben a frissítésre. A SZBRA ellen ráadásul megmutatta, klasszis játékosnak nincs szüksége teljes mérkőzésidőre ahhoz, hogy a táblázaton az élmezőnybe kerüljön, ő másfél szett alatt gyártott 10 pontot és a harmadik játékrészben alaposan kiszerválta a dunántúliakat. Utoljára nyíregyházi színekben éppen válogatottbeli társa, Barbora szerzett tripla ászt és Nikának nem sok hiányzott ahhoz, hogy sorozatban a negyedik is süllyedjen.

Nika támadásainak sokszínűsége és eredményessége mellett biztos kézzel fogadott, a tökéletes recepciós mutatói védekezőspecialistákéval vetekednek, ezen kívül volt olyan meccs, ahol 9-10 alkalommal odaért a blokkba és áthatolhatatlan falat képzett a centerekkel felugorva.

A január végén/február elején esedékes három alapszakasz-meccsen Karla Klarič érkezésével még több opciója kínálkozott a vezetőedzőnek, így az első szettekben a megszokott stabil kezdő tagjaként villantott néhányat Nika, a második/harmadik szett alatt aztán már tartalékolhatott a play-offban rá váró fontos feladatokra.

14  Neira Marina Ortiz Ruiz

Nem siette el, hogy kipróbálja magát az öreg kontinensen Puerto Rico válogatottjának elképesztő fizikai adottságokkal rendelkező centere, hazáján kívül a Colorado-i egyetemi csapatban és Peruban is megfordult, mielőtt a német Bundesligában a Vilsbiburghoz csatlakozott volna tavalyelőtt. A járvány miatt tavaly tavasszal átmenetileg ő is hazatért, az Európában légióskodó tengerentúli játékosok többségéhez hasonlóan, júliusban aztán leigazolt a Fatumhoz, és a hatósági karanténszabályok miatt a nálunk töltött kezdeti két hét alatt nem sokat látott Nyíregyházából. Amikor aztán a majd két méteres fekete mamba kiszabadult rejtekhelyéről, halálbiztos csapásaitól nem menekülhettek többé a magyarországi ellenfelek.

A felkészülési meccseket szemlélve már ízelítőt kaphattunk abból, milyen remekül működnek együtt a frissen érkezett feladóval, és egy röplabdához teljesen laikus személy is megállapította volna, hogy az a szép magas lány az eddig megszokotthoz képest valami egészen más dimenziót képvisel a középső poszton. A végrehajtás, a rövid feladások kivitelezése új szintre lépett, gyakorlatilag ha helyzetbe hozzák és hasznosítható labdát kap, akkor el is könyvelhetjük az újabb pontot. Ha valaki netán kételkedett volna a centerakciók jelentőségét illetően napjaink röplabdájában, akkor a Puerto Rico-i csapatba épülésével át kellett értékelnie hipotézisét.

Neira esetében remekül nyitó játékost ismerhettünk meg. Az őt ütőmagasságából indítva a labdának tulajdonképpen nincs íve, nyílegyenes röppályát leírva, élesen csapódnak le a szervák az ellenfél térfelére. Ilyen kivitelezésű nyitásnál ugyebár mindig fennáll annak a veszélye, hogy egyenesen a hálóba csapódik, de nem ám Neira labdáinál, hiszen ő kellő magasságból is indítja ezeket. Egy kézen meg tudnám számolni, hányszor rontott szervát az itteni karrierje során, ászt viszont volt, hogy egymás után kettőt szerzett.

Legeredményesebb találkozója az őszi meccsek közül az itthoni Vasas elleni győzelem volt, amikor 15 pontig jutott, és ebből 8 alkalommal blokkolta az ellent pontot érően. A negyedik szettben egyértelműen az ő pillanatai voltak, amikor két életerős akciójával, továbbá két ászával sorozatban négyszer ő iratkozott fel, és sikerült a végén állva hagyni a címvédőt. Az a mérkőzés a kimagasló centermunkáról szólt és erőből akarták a csapatok a támadásokat megoldani, és gyakran csak lelassulni tudott a labda a sáncon, megállítani nem lehetett. Az évzáró sikerünket annak köszönhetjük, hogy nálunk jól működtek a feladó blokkbontó húzásai illetve a centereink, Neira és Pintér Andi egyszerre fogtak ki zseniális napot a villámgyors befejezésekkel. 

Két mérkőzést kényszerült kihagyni novemberben: az MTK vendégeskedését kisebb sérülés miatt, majd a kaposvári kirándulást a vírusfertőzés miatt, az Újpest ellen pedig Németh Szabi pihentette az addigi kulcsemberek többségével együtt. Így abban a hónapban Miskolcon játszotta az egyetlen tétmeccsét. Visszatérésekor ő sem volt a legélesebb az MTK ellen Budapesten, ahogyan a többiek is elmaradtak pontosságban és agilitásban korábbi formájuktól. A Békéscsabán vívott rangadón újra rettenetes volt, ha kiszolgálták, és voltak a meccsnek olyan periódusai, amikor ő vette a vállára a csapatot – de hát tudjuk, ez a csapat egyik legnagyobb erőssége, hogy egymásnak adják a váltóbotot a húzóemberek.

17  Lászlop Alexandra

Csupaszív játékos, a bajnokság félbeszakadása előtti utolsó megrendezett fordulóban, az MTK elleni váratlan budaörsi vereség a szülei jelenlétében játszó centert érintette láthatóan a legérzékenyebben a csapattagok közül. Óriási lelkesedéssel veti magát a küzdelembe és ha hosszú időszakokra percekig el is tűnik a mezőnyben, az ő pillanataiban, amikor rá jön ki a játék, mindig képes hangsúlyosan hozzátenni a csapat sikeréhez, egy-egy bődületes blokk formájában.

Tavaly már a harmadik szezonját kezdte Nyíregyházán, így saját nevelésű ikreinket nem számítva, Genesis és Eliza után ő viseli a leghosszabb ideje a mezünket. A 2020/21-es sorozat márpedig hasonlóképpen indult számára, mint az idő előtt véget ért előző: stabil hellyel a kezdőcsapatban. Bár a válogatott Pintér Andrea bokasérülése nyitotta meg számára az utat az állandó lehetőség felé, ez mit sem von le az érdemeiből, hogy képes kihasználni azt és megbízhatóan teljesíteni, amit edzője kér tőle.

A keretből egyedüliként talpról nyitó játékosunk magabiztosan indítja a labdameneteket, és ritkán hibázik a nyitóhelyről. Ponterőssége elmarad centertársaitól, viszont az UTE és az MTK elleni hazai meccseken megközelítette ő is a tízes határt, utóbbi bajnokin Neira kisebb sérülése is kellett a csapatba kerüléséhez, Németh Szabinak a bajnokság első körében nem sűrűn adatott meg, hogy mindhárom centere rendelkezésre állt volna. Jelentősen javult Szaszi hatékonysága is említett két hazai meccsre, a folyamatosan szilárd sáncmunkája mellett a kísérleteinek durván egyharmadából lett sikeres akció.

A 2019/20-as idénykezdetnek a kupaszerepléseket is beleszámítva sorozatban 11 győzelme az ő “beugrásának”  és teljesítményének is volt köszönhető, később aztán a Mladost látogatásakor is magas színvonalon játszott és a kupadöntőn is változtatott a játék képén.

A járványhelyzet őt is érintette a jelenlegi csapatból és az első öt fordulóbeli szereplése után egyedül Balatonfüreden kapott érdemi lehetőséget, egy-két alkalmommal pedig a meccsek végjátékára érkezett meg. Amennyiben Andi és Neira is hadra fogható lesz a playoffban, nagy valószínűséggel csereként számít majd Szabi csapatemberére, ha szükség van a blokk magasítására, vagy kell a friss ember a nyitáshoz és jó kezekbe akarja adni a kezdeményezést.

18  Karla Klarič

Friss januári igazolásunk az Olympiakosz együttesétől szerződtetett horvát válogatott klasszis. Nem ismeretlen számára az Extraliga, a Békéscsabát erősítette az előző bajnokságban, sokan emlékezhetnek arra a február végi meccsre a Continental Arénában, ahol ötödik szettben maradtunk alul velük szemben, és csapata egyik legjobbja volt az ütő. Nyáron pletyka szintjén már lehetett hallani az érkezéséről, de a szóbeszédet nem követték értékelhető tettek, viszont ami késik, nem múlik: a félbeszakadt görög liga helyett új kihívást kereső Karla felszállt a lendületben lévő Fatum-expresszre.

Hogy vele a fedélzeten mire leszünk képesek, az még a jövő zenéje, de heteken belül jönnek azok a meccsek, amelyeken kiderül, milyen arcukat tartogatják számunkra az alapszakaszban a Csaba kivételével oda-vissza legyőzött riválisok. Ám tartogassák bármelyiket, nekünk bőven elég a saját játékunkra koncentrálnunk, ha olyan fegyelmezettséggel hajtják végre a feladatukat a lányok, mint tették azt ősszel. Most ráadásul Karlával olyan klasszis csatlakozott hozzánk, aki azonnal képes beilleszkedni új csapatába a világ bármelyik bajnokságában. Ralitsához mérhető vándormadár érkezett a személyében – a horvát röplabda hagyományait követve – a Mladost Zagreb csapatában pallérozódó szélső, aki 2011 óta tartó profi karrierje során a már említett két állomáshelyén kívül Svájcban éveket töltött el, valamint fellépett a román ligában is. Az alapszakaszból csatlakozása után hátralévő három meccsből kettőn kapott szerepet értékelésre méltó időtartamra. Ennek alapján igazságtalan volna mérleget vonni a teljesítményéről, ami viszont a balatonfüredi két szettből és a DVTK ellenében mutatott hazai produkciójából is kiderült: kiemelkedik a magyar mezőnyből, mind ütőteljesítményben, mind fogadásban.