Ha október, akkor teremröplabda. Amikor a természet ruhát cserél , onnantól a röpisek is végre meccsszerelésre váltják az edzőruhát hétről hétre. A legjobbak meg három-négynaponta, ahogyan a mieink is teszik majd a háromfrontos menetelés legintenzívebb periódusában. Tétmeccset utoljára közel egy éve, november 1-jén követhetett utoljára testközelből a Continental Arena közönsége. Október 22-én az Újpest ellen véget érhet ez a hosszú böjt is (persze a hazai rendezésű felkészülési tornán már megmutatta magát a formálódó gépezet). Vasárnap bemutatkoztak a lányok az Extraligában, a bajnoki rajt sorsolása, akárcsak tavaly, most is a Kaposvárt tartogatta számunkra – ezúttal idegenben.

⚾1. A hatodik bajnoki címhez vezető úton az egyik legnagyobb győzelmüket kétségkívül Kaposváron aratták a lányok tavaly novemberben. Németh Szabolcs és Vincent Lacombe akkor vállvetve rögtönözték a meccs előtti órákban a nyerő, villámháborús taktikát a nyolc hadra fogható emberre, ezúttal már ellenfélként néztek szembe egymással. Azóta nem találkozott a két klub sem tét-, sem edzőmeccsen.

⚾2. Kijelenthetjük, hogy míg egy évvel ezelőtt teljes kerettel utazva is valódi bravúrnak számított volna a 3-0-s siker, a mostani évadnyitón a nyáron posztra igazoló, a kontinuitás jegyében szerveződő címvédő tulajdonképpen megerőltetés nélkül hozta a kötelezőt az új építkezésbe épphogy belevágó Kaposvár ellen úgy, hogy távol állt mind harcosságban, mind csapatjátékban önmaga legjobbjától.

⚾3. A Kaposvár női szakosztálya története legjobb eredményét produkálta a bajnoki negyedik helyezéssel, valamint a Magyar Kupában elért bronzéremmel, újoncként pedig elődöntőig jutott a Challange Kupában. Nyáron nagyot változott a világ. Hivatalosan a kiemelt sportklubok önkormányzati finanszírozási rendszerének változása miatt, a somogyi megyeszékhelyen a meglévő hosszú távú koncepció és szerződéshosszabbítások ellenére véget ért a Nedeljkovics-éra, kicserélődött az edzői stáb és a játékoskeret.

⚾4. A Fatum-Nyíregyháza bajnok- és kupagyőztes csapata néhány neuralgikus ponton ugyan változott az átigazolási időszakban, mégis az új szerzeményekkel tovább izmosodott  a felkészülési meccsek tapasztalatai alapján. Távozott a sikerekben meghatározó szerepet játszó irányítónk, a blokkvédekezésünket és a végrehajtást új dimenzióba emelő centerjátékosunk, a hosszú pályafutása egyik legjobb idényének végén visszavonuló feladó-átlónk.

A részben az ő pótlásukra hivatott, részben a küszöbön álló európai kupaszerepléshez tapasztalatot hozó új érkezőknek már egy szerkezetkész, stabil gépezetbe kellett beilleszkedniük, jól definiált szerepkörökkel. A válogatott egyre többet foglalkoztatott centere, a felkészülés alatt még sérüléssel bajlódó Bodovics Hanna éppen korábbi munkaadója ellen bizonyíthatott, és minden egyes pontja után úgy ünnepelt, mintha a bajnoki döntőben szerezte volna.

⚾5. Németh Szabolcs a mérkőzések játékhelyzettől és -periódusoktól független dominálására, az irányítás kézben tartására, pillanatnyi elvesztése esetén annak mielőbbi visszaszerzésére oktatja és készíti fel csapatát. Akaratunk bármi áron az ellenfélre kényszerítése pedig csakis kiemelkedő nyitásfogadással lehetséges. Ebben a mutatóban ismét nem okoztak csalódást a lányok és nyitást is elvétve rontottunk.

⚾6. A bajnoki szünetben gyakorlatilag érintetlen maradt a nyitásfogadó alakzat, a két nyitásfogadó ütőnkkel, Ralitsa Vasilevával és Nika Radosovával. Tóth Fruzsina a bajnoki címmel és kupagyőzelemmel megtámogatott önbizalmát vitte magával és kamatoztatta a magyar válogatottban a nyár folyamán, hogy aztán a kétfordulós selejtezőtornán, a prágai Arany Európa-Ligában, majd a hat Európa-bajnoki összecsapáson szertett rutinnal finomítsa liberójátékát nálunk. A védekezésben szintén rendkívül értékes Lacombe Zsófi helyére pedig nemzetközi tapasztalatban egyenrangú, kiváló fizikai adottságokkal rendelkező, horvát Maja Burazer érkezett.

⚾7. A Nyíregyháza magabiztosan hozta el a három pontot Kaposvárról. Tette ezt úgy, hogy a nyitómeccsen aratott sikere egy pillanatig nem forgott veszélyben, és egyedül a harmadik szett megragadására mutatkozott reális esélye a Kaposvárnak. 12-5-ös lépéselőnyben kiütközött a hazaiakat jellemző hullámzó játék, a ki nem kényszerített hibákban mutatkozó ordító különbség a két csapat között, illetve az összeszokottság hiánya. Nem tudott élni a fórral Lacombe csapata, a Fatum pedig jelentős hátrányból gyorsan egalizált és állva hagyta házigazdáját.

⚾8. A Kaposvár nagyon ritkán volt képes felgyorsítani a játék ritmusát a kritikus sebességre. Egyedül akkor találtak rést a Fatum pajzsán, amikor a center pozícióból erőltették a pontszerzést, vagy a gyenge ütőteljesítmények feledtetésére, ha másképpen nem megy, a szélső blokkunkra céloztak eredményesen. A mi játékunkban ösztönösen megvolt az a pozitív értelemben vett számító attitűd, amely a hibázó ellenfél életét könnyű pontokkal keseríti.

⚾9. Nálunk a Vasileva-Radosová páros tökéletesen szinkronban zárt, széthúzták az ellenfél játékát és nem hagytak levegőt a széleken az ellenfélnek. Maja Burazer hozzájuk is felnőtt hatékonyságban, ami a támadásokat illeti. Nehéz úgy egyáltalán partiban lenni a Fatummal, hogy a pontszerzésben kulcsszerepet hordozó játékosok közül az átló, Szedmák Réka negyven fölötti kísérletből négy pontot, a fiatal azeri ütő, Bashnakova és Tanja Matic huszonegynéhány támadásából a kísérleteinek arányaiban egyhatodát süllyesztik el. A belga válogatott Nathalie Lemmens-nek volt néhány villanása sáncban.

⚾10. Az alapozás negyedik hetét kezdte már a két válogatott játékosát akkor még nélkülöző csapatunk, amikor a Kaposvár egyáltalán belevágott a felkészülésbe. Ez a differencia pedig úgy is óriási versenyelőnyt jelentene a röplabdában, ha a somogyiak nem a nulláról építenének új csapatot. Ért el figyelemre méltó eredményeket a felkészülés során a Diamant a nyitrai, illetve a Kaposvár Arénában rendezett nemzetközi tornán, azonban ezen a meccsen sokkal inkább keltette egy alapozást épphogy befejező, a saját játékát még nyomozó társaság képzetét. Ahogy Vincent barátunk említette meccs végi nyilatkozatában: a Fatumtól kölcsönzött tapasztalatot magukkal viszik, de hosszú még az út.

⚾11. A balatonfüredi Szent Benedek- tornán már valódi nagycsapatokra jellemző attribútumokat mutatott a Fatum, azáltal, hogy a Csaba legyőzése után egy nappal képes volt hátrányból fordítva nyerni a nyáron alaposan megerősődő SZBRA ellen. Azóta a Balatonfüred megmutatta, hogy komolyan gondolja újrafogalmazott céljait, hiszen ötszettes meccset nyert Óbudán az első bajnokin. Mi pedig a BL-logóval díszített mez első tétre menő fellépésén bizonyítottuk rátermettségünket az előttünk álló feladatokra.