A kétfordulós alapszakasz megnyerése után csupán a tét változott, a feladvány nem. A február 7-i találkozójukat követően, változatosság kedvéért újabb, legkevesebb három DVTK elleni fellépés került be a Fatum bajnoki naptárába. Az új lebonyolítási rend szerint nem a sors szeszélye folytán alakult így a párosítás, a listavezető pozíció ugyanis első körös választási lehetőséget is garantált egyben a klubvezetés számára a lehetséges ellenfelek közül, a legjobb négy közé jutásért. Az előzetes esélyeknek megfelelően utazniuk csak egyszer kellett a lányoknak az elődöntő eléréséért. A nyolcadik helyezett ellen pályaelőnnyel kezdték, és a minimális három meeting során el is döntötték a javukra a párharcot. Következhet március 21-én a címvédő Vasas-Óbuda, immár a bajnoki döntőért.

🏐 1) Valami azt súgja: ha Budapest lenne 90 km-re tőlünk, Miskolc 230 km-re, nem pedig fordítva, a szakmai stáb abban az esetben is a piros-fehérek mellett tette volna le a voksát. Füred már hosszabb kaland, a téli hónapokban bajnoki-kupamérkőzés sorrendben kétszer is megcsodálhatták a lányok, milyen arcát mutatja a Balaton. Oda azért gurulni kell nem keveset. Ugyanakkor a két szóba jöhető fővárosi csapat és a miskolciak közül történő választásnál nem is annyira a távolság, mint inkább a képviselt játékstílus volt a mérvadó. A negyeddöntős párharc három meccse pedig tökéletesen hozta a számításokat.  A “felsőházban” végzettek többé-kevésbé megkínlódtak az elődöntőbe kerülésért az MTK-UTE-SZBRA trió valamelyik tagjával. Számunkra ezalatt a DVTK – elismerve minden harcosságát és jobb törekvését – kétségkívül ideális edzőpartnernek bizonyult a folytatásban következő mérkőzésekre.  

🏐 2) A mérkőzések lehetővé tették Németh Szabolcsnak, hogy a terveinek megfelelően, minden felnőtt korú kerettagjának legalább két-három szettre nyúló játéklehetőséget biztosítani tudjon a negyeddöntőben. A legerősebb kezdő hatosunk variálása alól egyedül az idegenbeli meccs jelentette a kivételt. Gyakorlatilag egy különleges téttel bíró felkészülési találkozót láthatott az érdeklődő. Azaz, csak látott volna élőben, ha a második felvonásban nem adja meg magát az addig is akadozó online stream.  

🏐 3) Ha valaki nem ragaszkodott az élőhöz, a videomegosztón utólag persze megcsodálhatta a teljes meccset. Nem bántam meg, hogy én emellett döntöttem. Ezáltal szemtanúja lehettem, ahogy a  lányok élesben csiszolgatják az alapjátékukat, kivitelezik az edzésen begyakorolt figurákat. Láthattam továbbá azt is, egy rövidebb hibaperiódus után miként képes villámgyorsan felpörögni a Fatum üzemi hőmérsékletre, és szinte percek alatt adagolni a játszma rövidre zárásához még szükséges pontesőt. 

🏐 4) Arról legkevésbé sem a mieink tehetnek, hogy a DVTK szempontjából már idejekorán szerencsétlenül alakult a küzdelem. Egyik legponterősebb játékosuk, Mojca Pene mindjárt az első meccsen, annak is az első szettjében megsérült, és kivált a párharc további részéből. Az incidens sokkolta a mieienket is. A korábbi 3-4 pontos differencia után egyenlíteni tudott a játékostársért is harcoló a vendégcsapat. A már-már szokványos 30 másodperces “Németh-mágia” kellett ahhoz, hogy rendezzék a főszereplők a gondolataikat. Végül néhány blockout-ot leszámítva, a második játszmalabdát értékesítve dűlőre vitték a legszorosabb játszmát.  

🏐 5) A február 21-i meccs első szettjének pontaránya pedig lehetett volna még szorosabb is, ha a DVTK nem bünteti magát három alkalommal is hálóérintéssel. Ennél jobban már nem is tudták megnehezíteni a dolgunkat a továbbiakban. A harmadik mérkőzésünkön ugyan két játékrészben is megközelítették a 20 pontot, ám szögezzük le, ebből a termésből az egy szetten belüli legtöbb nyitásrontással és legtöbb ki nem kényszerített hibával mi is alaposan kivettük a részünket.  

🏐 6) A negyeddöntős párharc záró meccsen nem voltunk a legfrissebbek, de hát ezt a ciklust eleve így építette fel a szakmai vezetés. A DVTK igyekezett kihasználni a hibáinkat, a meccs befejezéseként pedig már ritkán látható összetételben játszottunk. Fogjuk fel a fair-play egyik megnyilvánulásaként, hogy az elődöntőbe igyekvő csapatnak nem állt szándékában egy szerény játékerőt képviselő, jószerivel a mi mulasztásainkból élő ellenfél földbe döngölése. Az egyedüli motivációt, két győzelem után az jelentette, hogy a kritikus távolságot végig megtartva, megerőltetés nélkül sikerüljön pontot tenni a párharc végére. Azután pedig készülni teljes koncentrációval a MK Final Four-ra. 

🏐 7) Eliza nem sokat várt azzal, hogy visszaigazolja, amit az alapszakasz relatíve kevesebb játéklehetősége után a rájátszásban vártam tőle. Óriási lelkesedéssel és profi módon szállt be az első meccsen csereként. Nem túlzás, az egész negyeddöntő leghatékonyabb játékos-teljesítményét produkálta alig több, mint egy szett leforgása alatt. Képtelen volt ütést hibázni, sorozatban értékesítette a labdáit, rövid idő alatt felzárkózott a táblázaton az élbolyhoz. Mindeközben egyetlen nyitásrontás és támadóhiba rontotta a statisztikáját. A vendégek szempontjából tragikusan, 8-0-ás sorozattal kezdtük azt a szettet, szétesett a játékuk, és nem volt már meg bennük a kellő lelkesedés. A Generali Arénában aztán alig néhány percre jutott szóhoz Eliza, nem így a következő nyíregyházi meccsen. Újra itthon a második szettben köszönt be három irtózatos átlóval. A meccs utolsó három pontjának szerzőjeként pedig, újabb meggyőző játéka mellett, holtversenyben a legeredményesebb játékos is lett egyben.   

🏐 8) Lacombe Zsófi úgyszintén kimagasló precizitással támadott a negyeddöntős párharc első meccsén. Főleg az első szett során olyan erővel küldték meg, Nika Radosovával egyetemben az ütéseket, hogy abba maximum belepiszkálni lehetett, hárítani semmiképpen. Németh Szabi nem hiányolhatta a férfimeccsekre jellemző agresszivitást és tűzerőben is ezt idézték a lányok. Miskolcon az utolsó pillanatokat leszámítva folyamatosan játszott Zsófi. Alapvonalra irányított ászait rajzolni sem lehetett volna szebben. Amikor igazán lendületbe jött a csapat a második szettben, rendre kiváló ütemben futott neki a vonalon túlról indulva, és kerülte ki a blokkot. Február 28-án egy szett után már váltotta is Eliza, addig viszont a legtöbb tiszta ütést tudhatta magáénak a mezőnyben, és postázott egy ászt is Hortonra.  

🏐 9) Ütőink közül Nika és Rali kis híján végigjátszották a három felvonásból álló színdarabot. Ahhoz pedig, hogy a darab könnyed vígjáték lett, megtévesztésig azonos mutatókkal járultak hozzá. Mindkettejükről megállapíthatjuk, hogy fogadást vagy nyitást szinte észrevehetetlen arányban rontottak. Nagyon tetszetős volt, amikor a kihúztuk a miskolci blokkot a négyessel szemben semlegesíteni és mindkét játékosunk képes arra, hogy már-már horizontálisan a sánc előtt keresztbe megüsse a labdát a pálya ellenkező sarkába. Bivalyerősen tüzeltek a hármason túlról is. Néha becsúszott emiatt egy-egy védekezési hiba, amikor nem védtük mögöttük az üresen maradt területet.  

🏐 10) Az alapszakaszban is jellemző volt a csapat teljesítményére, hogy egy-két pont különbséggel zártak a legeredményesebb ütőink és kiegyensúlyozottan vették ki a részüket a sikeres szereplésből. Ralinak volt egy rosszabb periódusa Miskolcon, amikor egymás után három támadóhibát összehozott, aztán a szett hajrájában javította önmagát. Gyors játék a röplabda, szempillantás alatt megadja az alkalmat a korrigálásra. A lányok szemében folyton látni lehet azt a hihetetlen elszántságot, hogy feledtessék másodperceken belül, ha valami nem úgy sült volna el, netán ellenük fújtak. 

🏐 11) Egyik legnagyobb adu-ászunk volt Sara Najdič. Korábban is szóltam már a nyitásairól, 10-esünk egyszerűen nem tud hibázni a nyitóhelyről. Minél többször lép oda az ember, annál nagyobb az esély rá. Főleg, ha rizikózni kell az alapvonalra, mert így szól az edzői intelem. Sara viszont olyankor sem hajlandó elrontani, a legbiztosabb kezű nyitóemberünk. Támadásépítésben is kitűnő helyen van nála a labda, mintha ennek a lánynak hátul is volna szeme, ellenkező irányban várva a bejátszást is ujjbegyhez továbbítja a labdát a mögötte szélsőknek. Háromszor is “beköszönt” a párharc során. A miskolci mérkőzésen szenzációsan vette észre az üres területet. A harmadik meccsen bemutatta a “lövőcselt”, de ahelyett, hogy kijátszotta volna szélre, bekanalazta középre. Valamint az sem volt csúnya, amikor a hálónál állva, jobb megoldás híján átpöckölte a gömböt a másik térfélre. Megbízhatóság, helyzetfelismerés, játékintelligencia: nagy igazolás volt a feladó.  

🏐 12) Centereink közül Neira Miskolcon volt igazán elemében, a meccs elején felhúzta a tűzfalat, sokszor egyedül akadályozott meg támadást. Mindezt úgy, hogy el sem rugaszkodott a talajról. Az idegenbeli második szett is az ő jó nyitásaival indult, mielőtt leült volna a játékunk. Egy szakaszban aztán indokolatlanul belefutottunk mi is néhány blokkba. A puertói kivégzőosztag két-két szettet játszott a párharc első két meccsén és a kísérleteinek 60 %-át pontra is váltotta.  

🏐 13) Pintér Andinak a negyeddöntő első meccsén jött ki igazán a lépés. Ő is az egy-egy pont különbséggel “top scorer” játékosok közé tartozott. Gyűjtött hat gyönyörű blokkpontot, valamint bevert két ászt, mindezt nyitásrontás nélkül. A második meccsen már többször eltörte a labdát, vagy inkább fogalmazzunk úgy, jól védekeztek ellene, ritkán hagyták őrizetlenül és odafigyeltek a leválásaira.    

🏐 14) Szaszi Miskolcon a záró szettre vitt új lendületet a játékba, (3 blokk, 1 ász). A harmadik meccsen mindhárom játékrészben a pályán volt és többször ziccerbe került. Figyelnie kell arra, hogy nagyobb kegyetlenséggel értékesítse ezeket a szituációkat és elsüllyessze a labdát, ne tegye naggyá a rivális “takarítóbrigádját”. Amikor megvannak a lehetőségei, nem szükséges finomkodni a befejezésekkel sem. 

🏐 15) Az ikrek gyakorlatilag hiba nélkül lehozták a kötelezőt, nem izzasztotta meg őket a DVTK támadószekciója. Az ő szintjükön a valódi vizsgafeladatot már a kupadöntő hétvégéje jelentette. A közelgő bajnoki elődöntő rangjukhoz illő kihívásairól nem is beszélve. 

🏐 16) A cserejátékosaink közül Karla a két hazai mérkőzésen érkezett a zárásra, ütéseiben bődületes erő volt és bemutatott néhány okos ejtést, és egészen kiemelkedő volt a fogadásbeli produkciója. Sina, illetve feladóposzton Geni is a két nyíregyházi csatában jutott szóhoz, hozzájárultak a sikerhez néhány ponttal. 

🏐 17) Kupagyőztesként, önbizalommal telve indulhat neki a társaság a szezon legfontosabb részének. Megvoltak a sikereink a Vasassal szemben az utóbbi években, nyertünk alapszakasz-meccseket a Folyondárban, győztük le őket itthon három szettben. Ennek ellenére, ha van csapat a mezőnyben, akikkel szemben maradt törleszteni valónk, azok mindenképpen az óbudaiak. A közelmúltbeli, igazán nagy téttel bíró összecsapásainkra keserű szájízzel tekinthetünk vissza. Még mindig fájó emlék a 2019-es döntő, különösen a nyerő helyzetből elbukott itthoni meccs. A Continental-ban elveszített, tavalyi, teltházas kupadöntő nemkülönben. Ősszel oda-vissza megvertük őket az alapszakaszban – legszebb ideje, hogy egy playoff-párharcban is nekünk álljon a zászló. 

V E L E T E K A D Ö N T Ő É R T L Á N Y O K !!!